POPCORN

Popcorn werd reeds duizenden jaren geleden ontdekt door Indianen. In een grot in New Mexico zijn gepofte maiskorrels gevonden van 5000 jaar geleden. In oude tomben in Peru zijn nog oudere, voor popcorn bruikbare maiskorrels aangetroffen.

Haaksteek genaamd popcornsteek
Een maïskorrel bestaat uit een schil met daarin een kern van zetmeel. Deze kern heeft voor het poffen idealiter een vochtgehalte van ca. 15%. De schil is min of meer water- en dampdicht. Wanneer de korrel wordt verhit, verdampt het aanwezige water tot stoom. Doordat deze niet snel kan ontsnappen, loopt de druk in de korrel flink op. Tegelijkertijd wordt het zetmeel in de stoom gegaard. Na enige tijd wordt de druk zo hoog, dat de schil scheurt. De stoom die gelijkmatig in het zetmeel aanwezig is kan nu uitzetten waardoor het zetmeel een schuimachtige structuur krijgt. Door het uitzetten (en door de warmtebron uit te schakelen) koelt het gegaarde zetmeel snel af. De schuimstructuur blijft daarbij behouden. Het resultaat is een luchtige en knapperige maïskorrel.

Zo maak je popcorn:
1 el. olie
200 gr. popcornmais

Doe olie in een grote pan met een dikke bodem.
Strooi de popcornmais erbij en doe het deksel op de pan.
Verhit de pan tot middelmatige warmte. De mais gaat nu poppen. Zet het vuur niet te hoog, anders verbrand de mais. Zet de warmtebron uit zodra het poppen stopt.
Er zijn vele manieren om een smaakje aan de mais te geven, hieronder volgen wat variaties:

ZOUTE POPCORN: bestrooi de gebakken popcorn met zout

SUIKERPOPCORN: Doe een lepel boter in een pan met dikke bodem of wok. Paar eetl poedersuiker erover. Popcorn erbij doen, en blijven roeren tot de popcorn een lichtbruin laagje heeft. Direct uit de pan halen.

HONINGPOPCORN: 1 el. dunne honing over warme popcorn, schud het een paar keer door en laat het afkoelen.

KLEURENPOPCORN: 1 kop suiker, popcorn van 1/2 kop mais, 20 gr. boter, 1/3 kopje water, 6 druppels kleurstof. Roer suiker, boter en water in een pan met dikke bodem tot suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en laat het zonder roeren 5 minuten koken.
Neem de pan van het vuur en voeg levensmiddelenkleurstof toe. Roer het gekleurde suikermengsel door de popcorn. Leg de popcorn op een bakplaat en laat 5 minuten bakken tot ze niet meer aan elkaar plakken. Schud de kleurenpopcorn in een grote kom goed door elkaar.

KAASPOPCORN: 1 schaal verse popcorn, 1 theel paprikapoeder, 1 theel cayennepeper, 1/2 theel komijnpoeder, 2 eetl gesmolten boter, 5 eetl geraspte Parmezaanse kaas en zout.
Doe popcorn in een grote schaal en doe de de kruiden onder goed doorschudden erbij.
Giet de gesmolten boter erover en strooi de Parmezaanse kaas erop. Weer goed schudden zodat alles goed verdeeld is.

Geen opmerkingen: