TURLU - TURKSE STOOFPOT


Stofpotten worden bereid sinds de prehistorie. Herodotus zei dat de Scythen (8e tot 4e eeuw voor Christus) "het vlees in de buik van een dier stopten, vermengd met water, en kookten boven een vuur van beenderen. Deze branden namelijk heel goed, en de buik gemakkelijk bevat alle vlees zodra deze is ontdaan. Op deze manier kon een os, of een ander offerbeest, op ingenieuze wijze zichzelf te koken. " Sommige bronnen menen dat deze manier van koken werd gedaan door de primitieve mens, rond in ½ tot 1 miljoen jaar geleden.

Dit is de manier waarop ik een stoofpotgerecht maak.
Bereid alle ingrediënten zoals hieronder en zet opzij

SPERZIEBONEN
400 gr sperziebonen in stukjes snijden en 30 minuten koken in water met wat zout.

AARDAPPELEN
4 aardappelen in blokjes gesneden en 5 minuten in olie bakken, uit de pan nemen en laten uitlekken

AUBERGINE EN COURGETTE
Schil 1 aubergine en 1 courgette deels, en snijd in blokjes, bak in olie, neem ze uit de pan en laat uitlekken.

GEHAKTBALLETJES
200 gram gehakt (ik gebruik zeer mager vlees, zoals rundvlees)
1 ei,
Paneermeel of broodkruimels
1 kleine ui, geraspt,
1/2 fijngeknepen teentje knoflook
Paprikapoeder, komijn, peterselie, peper en zout.
Plaats alle ingrediënten in een kom en meng ze goed. Maak kleine balletjes en bak ze 5min in (olijf) olie of boter.

DE STOOFPOT MAKEN
Doe wat olie in een wokpan en bak 1 gesneden ui glazig. Bak er een gesneden groene peper bij en voeg er in stukjes gesneden 1 gele, 1 rode en 1 groene paprika bij. Als laatste wat gesneden (ontvelde) tomaten toevoegen en laten sudderen. Voeg nu alle ingrediënten en wat kokend water toe. Kruid met peper en zout en laat koken, zet het vuur laag en laat gedurende 2 uur sudderen. Of zet meteen in de oven. Als je het in een traditionele Turkse pan (guveç) maakt (zie foto) dan de smaak is nog beter. Je moet de stoofpot afdekken met alufolie.

Als je alleen maar olijfolie gebruikt kun je deze stoofpot ook koud eten.

Geen opmerkingen: