IMAM BAYILDI -GEVULDE AUBERGINES

Turkse gevulde aubergine in olijfolie is een klassiek gerecht met een klassiek verhaal: De naam is ruwweg vertaald "The priester viel flauw', hoewel niemand precies weet waarom. Sommigen houden het erop dat de imam zo overweldigd was door de heerlijke smaak van dit gerecht, dat hij spontaan in zwijm viel. Anderen zeggen dat hij werd overmand door een schok door het gebruik van kostbare (en dure) olijfolie. Ik veranderde het oorspronkelijke recept een beetje en maakte het minder vet en met prei en gedroogde tomaten erin.

3 grote of 7 mini-aubergines
3middelgrote uien, fijngehakt
3 blokjes gesneden zongedroogde tomaten op oliebasis
gesneden tomaten (uit blik) of vers
2 eetl olijfolie
2 teentjes knoflook (geplet)
cayennepeper
zout
1 glas water
1 el fijngehakte peterselie,
1 kleine groene peper, gesneden
Schil de aubergines op sommige delen en bestrijk ze met een beetje (olijf)olie en leg ze in een hete oven (30 min). Laat afkoelen en maak een snede in de lengte.
Bak de ui, knoflook, prei en gedroogde tomaten.
Breng op smaak met zout, peper en peterselie.
Vet een ovenschaal in met 2 el olijfolie, zout en wat sap van de tomaten. Leg de aubergines erin en vul ze met het mengsel. Giet water rond de groenten en zet 1 uur in de oven op 200 graden Celsius.

Geen opmerkingen: